A gyermekvállalás egy kalandosabb, de legalább olyan szép útja

Az én kis családom

Az én kis családom

Mindenki egyenlő, de vannak kevésbé egyenlők

2017. július 07. - azenkiscsaladom16

Szándékosan kicsit másként fogalmaztam meg a címet, mint az eredeti orwelli idézet, mert véleményem szerint a gyermek születése után járó különböző juttatások nem tekinthetők kevesek kiváltságának, hanem minden adófizetőt megilletnek. Ami elméletben működik, a gyakorlatban sajnos nem mindig valósul meg.

Vagyis akadnak kevésbé egyenlők, akik ugyanúgy fizetik az adókat és a járulékokat, mint mások, csak éppen nem járnak nekik ugyanazok a juttatások.

Amit tudnotok kell az az, hogy a gyermekünk születése után a külföldi anyakönyvi kivonaton egyáltalán nem fog szerepelni az anya neve, csakis a két apáé (erről többet lehet olvasni ebben a bejegyzésben). A magyar dokumentumon ezzel szemben fel kell tüntetni azt a nőt, aki életet adott a gyereknek, még akkor is, ha genetikailag nem állnak rokoni kapcsolatban, nem tekinti magát az anyjának, és nincs is semmilyen szándéka arra, hogy részt vegyen a felnevelésében. Ebből adódóan sajnos számos hátrány fog érni bennünket (ezekkel részletesebben foglalkozom szintén ebben a bejegyzésben). Ezek egyike a CSED-del kapcsolatos, ami a szülés utáni első hat hónapban jár azon anyák (olykor apák) számára, akik rendelkeztek munkaviszonnyal a gyermek születése előtti időszakban.

Mi egyáltalán nem fogunk kapni CSED-et, pedig eleget teszünk a jogosultság feltételeinek. Ez elég nagy érvágás tekintve, hogy megannyi többletkiadással kell számolni a gyermek érkezése után. Felhívtam az illetékeseket, akik közölték velem, hogy az apa csak akkor kaphatja meg ezt a juttatást, ha az anya elhunyt, vagy olyan betegségben szenved, illetve olyan orvosi kezelésre szorul, amik miatt nem képes gondozni a gyerekét. Az, hogy az anya lemondott a gyerekről, illetve fizikailag nincs is jelen a háztartásban, hanem egy másik országban él, nem jogosít fel bennünket a CSED igénybevételére.

A magyar kormány szereti hangoztatni, hogy gyermekbarát, ami sok szempontból kétségtelenül igaz is, ugyanakkor az is tény, hogy hátrányban részesíti azokat a gyerekeket, akik a megszokottól eltérő családban nevelkednek. Hogy ez mennyire gyermekbarát, azt mindenki döntse el magának. Persze lehet mondani, hogy mi melegek fogjuk be, meg egyébként is minek vállalunk gyereket, illetve hogy pontosan azért gyerekbarát a kormány, mert megnehezíti az azonos nemű szülők gyermekvállalását, de mindez nem változtat a tényen, hogy mi is ugyanolyan adófizetők vagyunk, mint bárki más. Befizetünk a közös kasszába, csak éppen nem kapunk ugyanannyit vissza, mint mások.

Ugyanakkor nem keseredünk el, hisz a hatodik hónaptól kezdve nekünk is jár a GYED, vagyis csak addig kell kibírni. Szerencsére már most készülünk erre a hat hónapra, ha pedig kifogyna a pénzünk, akkor pedig még mindig ott a segítőkész család és barátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://azenkiscsaladom.blog.hu/api/trackback/id/tr6612647187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.09. 13:14:42

"Meleg" szülő nem létezik. Azaz nincs miről beszélni.

A hamis külföldi anyakönyvi kivonatodat pedig Magyarország - nagyon helyesen - nem ismeri el.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.09. 13:15:50

"a nőt, aki életet adott a gyereknek, még akkor is, ha genetikailag nem állnak rokoni kapcsolatban"

Az anya nincs genetikai rokonságban gyerekével? Ez valami új, liberális biológia?

FCUK6 2017.07.09. 13:24:21

@MaxVal BircaMan HJCD: béranya. Kihordta, megszülte.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.09. 13:33:54

Bármennyire is helytelenítem a homoszexuálisok gyerekvállalását, sajnos több szempontból egyet kell értenem a posztolóval. Ezek a juttatások ui. leginkább nem a szülők, hanem a gyerek javát szolgálják, s a gyereknek nem lenne szabad hiányt szenvednie csak azért, mert olyanok a "szülei", amilyenek. Ráadásul a CSED biztosítási jogviszonyhoz van kötve, vagyis nem segély, hanem a társadalombiztosítási díj fizetése alapján járó juttatás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.09. 13:35:30

A gyerek érdeke mindenek előtt való.

gyben 2017.07.09. 13:59:39

A repedtseggű szomorkodik , hogy hátrányba kerül a gyerek. Attól nem, hogy két fartúró neveli?

FCUK6 2017.07.09. 14:02:50

@MaxVal BircaMan HJCD: ha béranya, akkor nem ő adta a petesejtet, tehát nincs.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.09. 14:10:05

@gyben:

Nézd, ha olvastad már a kommentjeimet efféle témákban, akkor biztos ismered a véleményemet. Nagyon határozottan ellenzem, hogy homoszexuálisok gyereket neveljenek. De ha már egyszer ott van az a gyerek, még ha a törvények némiképp kreatív alkalmazásával is, akkor nem szenvedhet hátrányt.

Az állam nem tudja elvenni tőle a gyereket, hiába lenne jó eséllyel jobb helyen egy heteró családban, hiszen az nem az ő vér szerinti családja lenne. Itt nem örökbefogadásról van szó, az egyik "apa" biológiailag is apja a gyereknek. Itt a törvény tehetetlen. Viszont joggal lehet remélni, hogy a vér szerinti apa nem fogja eltűrni, hogy a gyerekét a partnerei szexuális célokra abúzálják.

De a legelső a gyerek érdeke, akár a hatályos törvény ellenében is. Nem hiszem, hogy a TB nem gyakorolhatott volna méltányosságot ebben az esetben. Az ui. bizonyos, hogy a törvény nem szándékosan hozza hátrányos helyzetbe a posztolót. Csupán arról lehet szó, hogy normális szexualitású emberek fogalmazták meg.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.09. 14:11:46

@FCUK6:

Olyan konstrukció is létezik, hogy a kihordó anya egyben a biológiai anya is, de előzetess zerződés alapján sülés után lemond a gyerekről. Ezt a posztoló tudná megmondani. Aki pénzért kpépes kihordani egy gyereket, annak az sem lehet gond, hogy párszor szexel az "ügyféllel".

Fiká Zoltán 2017.07.09. 14:26:27

@fénycsepp: Mi van?! Valamilyen nővel kell, hogy genetikailag rokonságban legyen a gyerek, még ha nem is feltétlenül azzal, aki szülte (mert idegen petesejtet ültettek be például) hisz a kromoszómái felét az anyjától örökli. Egy petesejtből és hímivarsejtból születik az embrió, nem két hímivarsejtből, 7-8. osztály, biológia.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.09. 14:33:52

@Fiká Zoltán:

Kísérletekben már ki tudják venni a genetikai anyagot a hímivarsejtból és áttenni egy petesejtbe. Nem tudom, milyen állatokkal végezték ezt el eddig, de emberrel egész biztos nem. Lehet, hogy ezt törvény is tiltaná.

Azért valahol tisztelem ezt a két embert, hogy ennyit megtettek egy gyerekért. Remélem, jól átgondolták és egész életükre képesek lesznek együtt maradni - bár ugye ez heteróknál sem szokott mindig sikerülni. Mégsem kellene követni ezt a példát, mert eddig nem lett minden kétséget kizáróan bebizonyítva, hogy a két homoszexuális "szülő" minden jó szándékuk ellenére nem fogja hátrányosan alakítani a gyerek szexulis fejlődését.

Mindettől függetlenül és minden rosszallásom ellenére sok sikert kívánok nekik.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.09. 14:34:30

@FCUK6:

A petesejt valakié mindig. S ha beültetett, s ismeretlen a donor, akkor a béranya minősül anyának.

skatka 2017.07.09. 14:36:36

Ez így nem igaz. A CSED szülés előtti ill. szülés után is igénybevehető, alapvetően azért az anya, mert az ő testében van a gyerek, fizikailag őt gyengíti le, nem tud úgy és annyit dolgozni, stb. A GYED a szülés után azonnal igénybevehető.

skatka 2017.07.09. 14:38:29

Ja, ha örökbefogadó szülő vagy, a CSED-et akkor sem igényelheted. Ha viszont a gyerek megszületik és meghal, akkor igen. Vagyis ez nem a gyereknek, habem az anyának jár.

fénycsepp 2017.07.09. 14:54:12

@MaxVal BircaMan HJCD: a beranya kihordhat mas no megtermekenyitett petesejtjet, igy nem biologiailag anya....miert nezzek ennek utana? Hallottam egy olyan norol is, aki a lanyanak a gyereket hordta ki. Szerinted ki ott az anya?

vuvuvu2 2017.07.09. 15:25:29

valóban elgondolkodtató amit a posztoló ír. lehet azzal nem egyetérteni, hogy egy meleg pár gyereket nevel, de attól még a gyerekneveléshez kapcsolódó juttatások a meleg párok gyerekeinek is ugyanúgy járniuk kell mint a nem meleg párok gyerekeinek. és a CSED is ilyen. feltételezem, hogy a meleg párok gyerekei sem bölcsőde/óvodaképesek 2 hetes korukban, hanem gondoskodásra szorulnak, ugyanúgy mint a nem meleg párok gyerekei. tehát a CSED-et nekik is meg kell kapniuk ha egyébiránt megszerezték a jogosultságot (biztosítotti idő stb.). ráadásul ez a helyzet duplán diszkriminatív a meleg férfi párokra, ugyanis egy meleg női párosnál ez a probléma fel sem merülhet, hiszen nyilván az egyik fél a szülőanya, aki kaphatja a CSED-et (ha jól értettem). a kérdés tehát adott: miért is diszkriminálják kétszeresen a meleg férfi párokat akik így vagy úgy szert tettek egy gyerekre akit nevelnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.09. 15:35:58

@vuvuvu2:

Akkor már ketten vagyunk, akik felül tudnak emelkedni a homoszexuálisok gyereknevelésével szembeni ellenérzéseiken, és úgy vélik, a gyerek érdeke felülír ja ezeket az ellenérzéseket. :)

vuvuvu2 2017.07.09. 15:48:26

van aki úgy gondolja, hogy a CSED az anyának jár. lehet hogy így van. de el kellene azon gondolkodni hogy a gyerekágy az kb. 2 hónap szülés után.

nem látom be hogy pl. barátaim, akik közül többen fogadtak örökbe gyereket miért nem voltak jogosultak CSED-re. az ő gyerekeik szintén bölcsődeképesek voltak 2 hetes korukban? szóval nemcsak a meleg férfi párokat hanem az örökbefogadó szülőket is diszkriminálják?

vagy ők örüljenek hogy kaptak gyereket? ahelyett hogy állambácsi örülne helyettük is, hogy azok a félcigány gyerekek (baráti körömben 5 félcigány gyereket is örökbe fogadtak diplomás budapesti értelmiségi párok akiknek tényleg nem lehetett és tényleg nem az ő hibájukból) normális családban nőnek fel, nem pedig valamilyen pisiszagú gyerekotthonban.

ha ez valóban így van (hogy a CSED csak a szülőanyának jár), akkor mélységesen felháborító ez a családbarát diszkrimináció. át kellene gondolni ezt a rendelkezést, de az iskolatámogatási utalványokat is, ahol viszont a gyerekeiket egyedül nevelők kapnak feleannyit mint azok akik a gyereküket párjukkal együtt nevelik.

az egyedül gyereket nevelő szülők terhei mindig is jóval nagyobbak mint a párjukkal együtt élőké, a gyerekek egyértelműen több hátránnyal indulnak az életben mint a családban felnövő társaik, és ezek szerint ők a beiskolázási támogatás vagy más néven iskolakezdési utalvány tekintetében is feleannyit érnek. felháborító.

Jennie 2017.07.09. 17:03:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Viszont joggal lehet remélni, hogy a vér szerinti apa nem fogja eltűrni, hogy a gyerekét a partnerei szexuális célokra abúzálják. "

Ezt sok átlagos összetételű családban is joggal lehetne remélni aztán mégse úgy lesz. Jó lenne nem összemosni a kiskorúak szexuális zaklatását azzal, hogy meleg férfiak nevelnek egy gyereket.

@gyben: Biztos meleggé nevelik a gyereket, ugye? A legtöbb meleg embert is hetero szülők nevelték, aztán mégis melegek lettek. Mik vannak...

Amíg itthon a család fogalma egyenlő az apával, anyával és gyerekekkel, addig pont a gyerekek járnak a legrosszabbul. Egy család a szeretettől és a törődéstől lesz család, nem attól, hogy valaki egy variációt kinevez normálisnak és arra szűkíti a család fogalmát.

2017.07.09. 17:29:09

@gyben: "A repedtseggű szomorkodik , hogy hátrányba kerül a gyerek. Attól nem, hogy két fartúró neveli?"

Önmagában attól, hogy azonos neműek nevelik, nem kerül jobban hátrányba a gyerek, mint a sokkal gyakoribb egyszülős családokban, vagy a szintén gyakoribb olyan helyeken, ahol családon belüli erőszak van.
A melegek által nevelet gyekerek a magadfajta gyűlölködő barmok miatt vannak hátrányban, akik a gyereken vezetik le a frusztrációjukat és a saját gyereküktől is ezt követelik meg.

Csak szólok, hogy úgy 30-40 éve a magadfajták még a balkezeseket is erőszakkal igyekeztek jobbkezessé nevelni.

pynkladi 2017.07.09. 19:42:28

Utána kéne nézni a jogszabályoknak.
A gyermek anyja az aki megszülte, akár övé a petesejt, akár nem.
Ptk.4:115.§
süti beállítások módosítása