A gyermekvállalás egy kalandosabb, de legalább olyan szép útja

Az én kis családom

Az én kis családom

A szülő, aki nem is szülő

2016. december 15. - azenkiscsaladom16

Azzal azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, hogy a magyar családpolitika előnyben részesíti a különböző nemű szülők alkotta családokat. Mindezt természetesen azért, hogy a gyermekek érdekeit védjék, de vannak olyan esetek, ahol éppen ez a fajta hozzáállás teszi bizonytalanná egyes gyermekek helyzetét.

Azt hiszem abban sincsen semmi meglepő, hogy az állam véleménye, akarata olykor szembe megy az állampolgárok véleményével, akaratával és viselkedésével, így hiába nem tekinti családnak az azonos nemű párkapcsolatokat, az abban résztvevők igenis ekképpen gondolnak önmagukra, és emiatt természetes igényük van a családjuk bővítésére. Legalábbis mi így voltunk ezzel, még akkor is ha tudtuk, hogy a magyar jogrend még nincsen felkészülve ránk.

Ha megszületik a gyermekünk, akkor egy nagyon érdekes jogi helyzet fog előállni. A külföldi ország születési anyakönyvében a szülők helyén két férfi fog szerepelni, vagyis a férjem és én. Ott ez egyáltalán nem jelent problémát. A gondok akkor kezdődnek, amikor ezzel a papírral majd a nagykövetségre fáradunk, hogy magyar állampolgárságot igényeljünk a gyermekünknek. Az itthoni jogrend számára ugyanis ismeretlen az azonos nemű szülők fogalma, vagyis nem lehet ugyanúgy anyakönyveztetni, ahogyan ezt külföldön teszik.

A magyar anyakönyvi kivonaton az anya helyén a béranya fog szerepelni, és ily módon jogában áll szülőként fellépni Magyarországon, ha úgy tartja kedve.

Ez bár ijesztően hangzik, én mégsem aggódok igazán. A béranya egyrészt egy olyan gyermeknek ad életet, aki genetikailag teljesen független tőle (ennek okáról ebben a bejegyzésben írtam), és akit nem is akar felnevelni, másrészt egyszer már lemondott a gyerekről a saját országában, nem fog nehezére esni ezt másodszorra is megtenni egy külföldi konzulátuson. A helyzet azonban egy kicsit bonyolultabb ennél, mert a lemondás nem végérvényes, vagyis egyes helyzetekben meg kell erősíteni, ilyenkor pedig a béranyának valahányszor be kell majd fáradnia a magyar konzulátusra megtenni ezt.

Ami engem igazán nyomaszt az az, hogy idehaza csak az egyikünk lesz a gyerek törvényes szülője. A másikunknak jogilag annyi köze lesz a gyerekhez, mint – némi túlzással – egy járókelőnek az utcán, holott ugyanúgy tisztába fogja tenni, meg fogja etetni, meg fogja vigasztalni, szeretni és gondozni fogja, mint ahogyan ezt bármelyik másik szülő is tenné.

Tudom, hogy nem az tesz szülővé valakit, hogy hivatalosan is annak tekintik-e vagy sem, ugyanakkor ez a helyzet sok apró bosszúsággal fog járni. Egyikünk csak felhatalmazással mehet majd a gyerekért az óvodába, vagy ha a gyerek korházba kerül, akkor akár megtagadhatják egyikünktől a látogatást és így tovább. Ugyanakkor én hiszek az emberek jóakaratában, és ugyanígy fogom gondolni ezt akkor is, ha olykor épp a kivételekkel lesz dolgom. Ha meg is nehezítik az életünket, akkor igyekszünk majd felülkerekedni az emberek kicsinyességén. Bármilyen apró bosszúság eltörpül a gyermek okozta öröm mellett.

A legnagyobb problémát én abban látom, hogy a magyar törvények értelmében több joggal rendelkezik az a nő, akinek sohasem állt szándékában felnevelni a gyereket, és a világ másik felén él, mint az, aki történetesen felneveli, és napról napra vele van. Innentől kezdve pedig pontosan azok a jogszabályok fogják megnehezíteni a gyermekünk életét, amelyek épp az ő érdekeit hivatottak védeni. Ezért gondolom azt, hogy ez az ország alapjában véve gyerekbarát, de csak addig a pontig, amíg az a gyerek egy olyan családban nő fel, ami a kormány véleménye szerint is elvárható és helyes.

A bejegyzés trackback címe:

https://azenkiscsaladom.blog.hu/api/trackback/id/tr5212049911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

we dont want arabs here..So what 2016.12.16. 23:30:04

Én sem ismerem el nem csak az állam. A gyermekek helyzetét pedig az teszi bizonytalanná hogy ráerőszakolnak valamit amit nem kellene. Gyerekeket használni politikai zsarolásra meg gusztustalan dolog. A család= nő+férfi+gyerek vagy gyerekek. A férfi+férfi+gyerek vagy gyerekek ( nő+nő+gyerek vagy gyerekek ) = kiszolgáltatott gyerek vagy gyerekek akik nem kapják meg azt ami a természet és vagy Isten ajándéka, a család mely természetes módon, természetes állapotában képes egészséges emberi egyedeket világrahozni és nevelni. Lehet Németországba költözni :) ahogy nekem is lehetett elmenni amikor az a büdös patkány Gyurcsány kormányzott.

élhetetlen 2016.12.17. 18:02:45

@we dont want arabs here..So what: Ajaj, kezdődik. Gondolom felesleges elmondanom, hogy minden gyerek kiszolgáltatott, az is, akit a szülők elhanyagolnak, vernek, megerőszakolnak, halálra éheztetnek. De ez nem probléma, ha egy férfi és egy nő teszi, mint család. Ezt nem ragozom tovább. Hitvitába végképp nem bonyolódnék, de Istent ebbe nem kéne belekeverned. Csak megemlítem, hogy elveid szerint Jézusnak József és Mária nászából kellett volna megszületni, Isten csak valami szellemi útmutatást adhatott volna neki, és az egész katolicizmus romjában heverne, nem lenne Jézus Isten fia. Gondolkodni szoktál, vagy csak tudod a tutit? „Lehet Németországba költözni”. Persze, minek ide még három magyar, aki magyar szeretne lenni?

élhetetlen 2016.12.17. 18:15:48

Sok sikert kívánok, de látok nagyobb problémát is, minthogy ki mehet a gyerekért az óvodába. Például, ha a szülőnek tekintett ember meghal, akár egy balesetben, hirtelen. A másik félnek jogilag nincs köze a gyerekhez, akkor sem, ha már tíz éve nevelte. Bevághatják egy nevelő otthonba, ha mindez itthon történik. (El sem viheti az országból, oda, ahol ő is szülőként van bejegyezve). Nem vagyok jogász, nem tudom a megoldást. Talán az egyikőtök szülő, a másik meg gyám itthon? Amig együtt vagytok, nem számít a rendelkezési jogkör. De ezzel foglalkoznotok kellene, ez nem az a kérdés, ahol elég az emberek, vagy a gyámhivatal nagyvonalúságára számítani.

Killary Fucking Clingon 2016.12.18. 11:15:05

@élhetetlen: Hagyjuk a mindenhatót ki a játékból: lehet természetes úton két férfinek gyereke? Nem. Két nőnek? Nem. Isten nélkül sem megy ez a dolog nektek. Miért várod a társadalomtól hogy megoldja azt a "problémát" amit se isten se a természet nem tett lehetővé? A társadalom nem fogja elfogadni amit Te vagy a hozzád hasonlóan gondolkodók szeretnének. Lehet vergődni ezen de akkor sem fog működni a dolog.

Az Ellenálló 2016.12.18. 15:34:05

@Killary Fucking Clingon: Már megint ez a nonszensz vallásos érv. Engem semmilyen módon nem befolyásol, hogy ki milyen biológiai nemű partnerrel házasodik össze és nevel gyereket, nincs jogom eldönteni ezt helyettük, ahogy másnak sincs.

élhetetlen 2016.12.18. 16:08:31

@Killary Fucking Clingon: Ne zavarjon meg, hogy a két férfiból egyik sem akar szülni. A gyermek megszületését már megoldották fizikailag. Az most engem nem érdekel, hogy elfogadod-e a béranyaság intézményét, akár férfi-nő házasság esetén, akár két férfi esetén, mert az létezik. A kérdés az, hogy adott két rendezett kapcsolatban élő férfi, akik, mondjuk, jó keresnek, fel tud-e nevelni egy gyereket, tudnak-e törődni vele, taníttatni, stb. Igen. Miért ne? Nos, akkor a probléma csak a jogi kérdés. Magyarországon a két szülő az apa és az anya lehet, akkor is, ha örökbe fogadták a gyereket, akkor, is, ha béranya hordta ki, szülte meg, ha bármelyikkel valami történik, a gyerek a helyén marad. Magyarországon nem lehet két férfi a két szülő, tehát, ha a bejegyzett szülő meghal, a társának nincs jogi kapcsolata a gyerekkel. Ahol most élnek, ott lehet. Ne mondd már, hogy Isten az egyik országban ezt akarja, a másikban meg azt! Ezt azért nem kéne rákenni. Csak annyit mondtam, hogy a családjogi törvénybe, amit politikusok hoznak, nem kéne belekeverni Istent.

azenkiscsaladom16 2016.12.19. 08:43:15

@élhetetlen: igen, emiatt mi is aggódtunk, de a külföldi anyakönyvi kivonaton mindketten fel leszünk tüntetve. Ott egyenrangú szülőként szerepelünk. De ha ez nem is lenne elég, elég népes családdal rendelkezünk. Hivatalosan hozzájuk kerülhet, de a gyakorlatban marad ugyanott. Ez a legrosszabb eshetőség, de gondoltunk rá. Köszi az építőjellegű hozzászólást!!!! Tényleg. :)

azenkiscsaladom16 2016.12.19. 08:44:49

@Elvetemült ellenálló: kösz, hogy így kiállsz értünk!!!! Szép napot kívánok neked!!!

azenkiscsaladom16 2016.12.19. 08:47:35

@we dont want arabs here..So what: nem hiszem, hogy minden férfi-nő kapcsolat egészséges embert eredményez. Másrészt én szeretem Magyarországot annyira, hogy ne meneküljek el, mert néhány ember másképpen gondolkodik, mint én. Szép napot!!!!
süti beállítások módosítása